معرفی کتاب: تجددطلبی و توسعه در ایران معاصر
نویسنده در بخش نخست کتاب، ابتدا توسعه سیاسی و اقتصادی را از آستانه انقلاب مشروطیت تا به امروز ترسیم میکند، سپس به چگونگی نفوذ، گسترش و تحول اندیشه تجددطلبی در ایران میپردازد. بخش دوم کتاب حاوی مباحثی است درباره توسعهنیافتگی که از جمله آنها میتوان به هزینههای معاملاتی و توسعه صنعتی، رابطه بین جمعیت و توسعه، تمرکز سرمایه و شرکتهای چند ملیتی و توسعه اقتصادی اشاره کرد.
معرفی کوتاه
این کتاب به کاوش در تاریخچه ی اندیشهی تجددطلبی و ترقیخواهی در ایران میپردازد و پس از طرح محورها و زمینههای اصلی مورد توجه و تاکید تجددطلبان اولیه، ضعف و کاستی بینش آنان را در این میداند که به ضرورت جذب پیشرفتهای مادر و فنی غرب اکتفا کردند و از مبانی فکری و ارزشی تمدن جدید غافل ماندند. آنگاه پدیدههایی بیراهه رو چون تجددطلبی اقتدارگرایانه و تجددطلبی آمیخته با رجعتگرایی بررسی و نقد میشوند.
بخش دوم به نقد برخی از نظریههای رایج مربوط به توسعه میپردازد و نشان میدهد علت اصلی توسعه نیافتگی را نباید چنان که متداول است در عواملی چون کمبود سرمایه یا وابستگی به خارج یا افزونی جمعیت یا گرایش سرمایه به تمرکز و انحصار یا عملکرد شرکتهای چندملیتی جست. عاملی که بیشترین نقش را در کند کردن آهنگ توسعهی اقتصادی و صنعتی دارد، ساختار نهادی جامعه است و اصلاحات نهادی از جمله تعریف و تضمین حقوق فردی، ایجاد و تحکیم حکومت قانون، پذیرفتن ارزشهای رقابتی و حقوق مالکیت در جامعه، نقشی تعیینکننده در نیل به توسعه ی اقتصادی دارد.
دریافت مقدمه کتاب
حجم: 538 کیلوبایت
*چاپ سوم این کتاب در سال ۹۳ در ۲۰۰ صفحه، توسط انتشارات مرکز با قیمت ۱۵,۵۰۰تومان منتشر شده است.
مطالب مرتبط:
معرفی کتاب: سنت و مدرنیته؛ ریشه یابی علل ناکامی اصلاحات و نوسازی سیاسی در ایران عصر قاجار