معرفی کتاب: زوال اندیشهسیاسی در ایران
این دومین کتاب تألیفی جواد طباطبایی است که در آن نظرات خود را در ادامه کتاب درآمدی بر تاریخ اندیشه سیاسی در ایران مبنی بر امتناع اندیشه به طور عام و زوال اندیشه سیاسی به طور خاص در ایران مطرح میکند. وی در این دفتر میکوشد تا نشان دهد تجدد و انحطاط، دو مفهوم بههمپیوستهاند و در شرایط تصلب سنت و امتناع اندیشه، طرح یکی بدون دیگری امکانپذیر نیست. در مغربزمین نیز تداوم اندیشه و تجدد، از مجرای طرح نظریه انحطاط امکانپذیر شده است و بحران تجدد و شکست آن در ایران، بایستی با توجه به امتناع طرح نظریه انحطاط در درون نظامی از مفاهیم فلسفی فهمیده شود.طباطبایی در دیباچه بر ویراست دوم کتاب،طبق معمول، به تعطیل اندیشه سیاسی و تعطیل اندیشه فلسفی در ایران نقدی وارد میکند. به این که حتی کتابی مناسب جهت معرفی مبانی اندیشهٔ سیاسی در ایران ترجمه یا تألیف نگشته است. به کممایه بودن کتاب حمید عنایت،بنیاد فلسفه سیاسی در غرب و این که دیگر جزوههای دانشگاهی نیز چیزی جز رونویسی از درسنامههای سطحی و بیاعتبار دانشگاههای غربی نیست.
وی در پیشگفتار،به مهمترین نکاتی که شاید برای برونرفت از تعطیل اندیشه در ایران لازم باشد اشاره میکند.«گذار از انحطاط تاریخی جز از مجرای اندیشیدن درباره آن امکانپذیر نخواهد شد... میتوان گفت که فقدان مفهوم انحطاط در یک فرهنگ،نشانه عدم انحطاط نیست،بلکه عین آن است.»
وی معتقد است که آزادی،سیاست و فلسفه از نوآوریهای اندیشه یونانی است.«آزادی و به ویژه سیاست -حتی به معنایی که در ادامه سنت یونانی در اندیشه دوران جدید غربی فهمیده شده- از نوآوریهای اندیشه یونانی بوده است.همچنانکه فلسفه،یعنی اندیشه عقلانی غیر ملتزم به ادیان و اسطورهها را نخست،یونانیان تاسیس کردند و در واقع،تاریخ فلسفه -اعم از مسیحی،اسلامی و ... به معنای دقیق کلمه- جز تاریخ بسط فلسفه یونانی در میان اقوام دیگر نبوده است،تاریخ فلسفه سیاسی دوره مسیحی و اسلامی نیز،به هر حال،تاریخ بسط فلسفه سیاسی یونانیان در این دوره تمدنی است.
دریافت مقدمه کتاب
حجم: 1.1 مگابایت
*چاپ دهم این کتاب در سال ۹۴ در ۴۰۰ صفحه، توسط انتشارات کویر با قیمت ۲۰,۰۰۰تومان منتشر شده است.
مطالب مرتبط:
معرفی کتاب: سنت و مدرنیته؛ ریشه یابی علل ناکامی اصلاحات و نوسازی سیاسی در ایران عصر قاجار